HOŞGELDİN BAHAR !

HOŞGELDİN BAHAR !

Nevruz’un sözlük anlamı Farsça yeni gün olarak bilinenmektedir. Nevruz Bayramı baharın başlangıcını sembol etmekte olup her yıl Mart ayının 20-21 ve 22. gününde kutlanmaktadır. Nevruz Bayramı kültürel bir bayram olarak Anadolu’da kutlanmaktadır. Nevruz Bayramı’nı Türk, Arap ve Kürt coğrafyasından insanlar kutlamaktadır. Çok eski zamanlardan beri kutlanan bu bayram günümüzde de kutlanmaya devam etmektedir. Nevruz Bayramı’nda bir takım kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. İnsanlar bu bayramda çeşitli faaliyetler gerçekleştirerek eğlenirler. Nevruz Bayramı kutlanırken gelenek ve görenekler, örf ve adetler ve kültürel yapı göz önünde bulundurulmaktadır. Yöresel faaliyetler de kendisini göstermektedir. Nevruz Bayramı’nda insanlar kendileri ya da sevdikleri ile ilgili iyi dileklerde bulunurlar. Hayattan ne istediklerini belirtir ve bu isteklerin gerçekleşmesi yönünde dualar ederler.Türk kamları dualarında, niyazlarında şöyle ifade ediyorlar:"... Yüce Göktanrı´nın ilk defa gürlediği, yağız yer, altmış türlü çiçeklerle ilk defa bezendiği, altmış türlü hayvan sürülerinin ilk defa kişnediği ve melediği zaman sen (Türk´ün Atası) yaradıldın!"
Bu sözler Türk´ün yaratılış felsefesinin, inancının, hayat tarzının ifadesidir. Nevruz Bayramı aynı zamanda doğa bayramı olarak da adlandırılmakta olup, barış ve huzur kavramları esas alınmaktadır.

BUDAK İLK/ORTA/İMAMHATİP OKULU olarak Nevruz Bayramı’nı sevinçle karşılayarak etkinliklerle kutladık.Kültürel etkinliklerin yanında  öğretmenimiz İzzettin İLHAN’nın ikramı çerçevesinde  birlikteliğimizi pekiştirdik. Farklı yörelerden gelen öğretmenler ile  Budaklı öğrencilerimizle birlikte eğlenirken kültürel değerimizin  bizi ortak paydada buluşturduğuna şahit olduk. Geleneklerimiz bizim için millet bağını güçlendiren  en önemli bir unsurdu  ve bugün de bize ortak bir hatıra olarak kaldı bizi biz yapan değerlerimiz iyi ki var !

23.03.2019 531

23-03-201923-03-201923-03-2019